Gerecht zoekt Tsjetsjeense amokmaker

Het Turnhoutse parket meldt dat het een onderzoek opent naar de knokpartij op de parking van asielcentrum Totem. De speurders willen graag weten waar de man naartoe is die vanuit het asielcentrum Tsjetsjeense landgenoten belde om een Afghaan mores te leren die klaarblijkelijk te lang naar de vrouw van de Tsjetsjeen geloerd had.

mimeers

De Tsjetsjeen die de boel in brand stak door hulp van buiten het asielcentrum te vragen, keerden na afloop van het gevecht niet terug. "Hij is hier ook niet meer welkom", zegt de directie. De man, die in afwachting van de definitieve behandeling van zijn asielaanvraag in ons land verblijft, wordt nu opgespoord.

Asielaanvraagdossier

Om de boel in Arendonk te ontmijnen worden volgens woordvoerster Mieke Candaele van Fedasil 14 van zijn landgenoten binnen het asielcentrum naar andere centra gestuurd. Ook de vrouw van de Tsjetsjeen en haar kinderen worden overgeplaatst. Als blijkt dat de vechtersbazen strafbare feiten hebben gepleegd, verzeild dat in hun asielaanvraagdossier.

Binnen de 350 asielzoekers van het asielcentrum in Arendonk vertegenwoordigen de Afghanen met een derde van de bewoners al jaren de meerderheid. "Net als de Tsjetsjenen hebben de mannen een groot eergevoel", zo luidt het in Arendonk. "Een blik kan genoeg zijn, zeker omdat de twee nationaliteiten amper met elkaar kunnen communiceren."

Marc HELSEN Foto HVG

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio