Reorganisatie Bpost zorg voor onrust en verslagenheid onder postbodes

Bpost zoekt vijftien postbodes. Maar volgens de postbodes in het postcentrum in de Driekoningenstraat in Sint-Niklaas, zal die extra mankracht de werkdruk niet kunnen milderen.

mimeers

Met de wervingscampagne 'De Ronde van Frans' hoopt Bpost vijftien postbodes te vinden voor Sint-Niklaas en omstreken. "Een druppel op een hete plaat", klinkt het onder de Sint-Niklase postbodes. Volgens hen zwelt het werkvolume steeds verder aan en wordt de tijdsdruk onhoudbaar. "Al vanaf half zes deze morgen ben ik aan het werk. Ondertussen zijn we bijna twaalf uur verder en heb ik nog geen tijd gehad om te ontbijten of te lunchen", zucht een postbode misnoegd.

"Ik ga al meer dan veertig jaar met de fiets de baan op, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Tot vorige maand had ik gemiddeld 800 adressen te bedienen, vandaag zijn dat er 1082. Wat maakt dat ik bijna twaalf uur aan het werk ben, maar wel slechts voor zeven uur betaald word. De eerste dag heb ik zitten janken op de trap, dat mag u gerust weten. Dit kunnen we een paar weken volhouden, maar menselijk is dit niet. De rondes moeten gewoon kleiner worden, een andere oplossing zie ik niet."

Automatisering sorteerwerk

Volgens Bpost is het tijdsdrukprobleem echter al sterk verminderd. "Op 23 april hebben we een reorganisatie doorgevoerd waardoor een groot stuk van het sorteerwerk automatisch kan verlopen. Daardoor hebben de postbodes meer tijd voor hun distributietaken en bedienen sommigen dus meer adressen", verduidelijkt woordvoerder Piet Van Speybroeck.

"Een pak voorbereidend werk is immers weggevallen. De twaalf uur durende werkdagen zijn inderdaad even een feit geweest. We hebben een enorm drukke periode achter de rug, onder andere door het grote aantal belastingsbrieven die moesten verwerkt worden, en door de reorganisatie. Maar vandaag kon de meerderheid van de postbodes de bedeling op de standaard voorziene 7,5 uur afwerken."

Volgens de vakbond ACV heeft de directie van Bpost bij de recente reorganisatie geen rekening gehouden met de opmerkingen en bedenkingen van de postbodes. "Bpost onderschat de tijd die nodig is om de extra honderden adressen per postbode bol te werken", zegt Annick Boon van het ACV.

"Ze hebben onze bedenkingen aangehoord, maar er is niet naar gehandeld. We hebben duidelijk een negatief advies gegeven, maar dat is blijkbaar in dovemansoren gevallen. Ik kan alleen maar hopen dat er snel een dialoog op gang komt en dat er naar de mensen in het veld geluisterd wordt, want zo kan dit niet verder. De sociale onrust onder de postbodes is te groot. Velen willen zich ziek melden, maar ze weten dat de werklast dan op de schouders van hun collega's valt en ze de dag nadien met inhaalwerk zitten. Een staking is niet aan de orde in Sint-Niklaas, maar eens de onderlinge solidariteit aangroeit, zal daar wellicht verandering in komen", zegt Annick Boon.

Sophie PYCKE Foto Gert COOLS

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER