Aantal jobstudenten buiten schoolvakanties stijgt

Het aantal jobstudenten tijdens het jaar steeg gedurende de eerste drie maanden van 2012. Tijdens de schoolvakanties gingen er daarentegen minder jongeren aan het werk. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener Randstad. Zijn zien de nieuwe wet voor studentenarbeid als verklaring.

nvandeneynde

In de eerste drie maanden van 2012 gingen er in totaal 6,5 procent meer studenten aan het werk. In uren geteld, was er zelfs een stijging van bijna een kwart.

In de vakanties vond het omgekeerde effect plaats. Zo waren er in de krokusvakantie 2 procent minder jobstudenten aan het werk. In aantal uren was er zelfs een daling van 4 procent.

"Het wordt interessant om te zien of de trend van het eerste kwartaal zich verder zet in de komende maanden", zegt Randstad.

Nieuwe wetgeving

De nieuwe wet op studentenarbeid, die inging op 1 januari 2012, laat studenten toe om over een heel jaar gespreid 50 dagen te werken aan interessante voorwaarden.

Wanneer de limiet van 50 dagen wordt overschreden, stijgen de sociale bijdragen meer dan 10 procent. Ook de werkgever moet dan extra betalen.

Belga Foto Photo News