"Vertrek Griekenland uit eurozone wordt waarschijnlijker"

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's wordt de kans steeds groter dat Griekenland de eurozone vaarwel zegt. Ook Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, sluit een vertrek niet uit. In de Financial Times zegt hij wel dat hij een oplossing met Griekenland ín de zone verkiest, maar dat als het land niet mee wil, een exit moet kunnen.

fvangarderen

In Griekenland zijn alle pogingen om een regering te vormen mislukt. De radicaal-linkse partij partij Syriza wil geen bezuinigingen meer doorvoeren. President Karolos Papoulias (foto) wil intussen een noodregering op poten zetten, om zo nieuwe verkiezingen te voorkomen. Als hij daar echter niet in slaagt, lijken verkiezingen echter de enige mogelijkheid.

Beurzen in het rood

De politieke impasse in het land weegt intussen op de Europese beurzen. Die zijn maandag bij de start in het rood gegaan.

De beurzen van Parijs, Milaan en Madrid verloren kort na opening 2 procent en meer. Londen en Frankfurt openden met een verlies van 1,3 procent. Rond 10 uur noteert de Brusselse Bel20 ook circa 1,3 procent lager.

Foto: AFP