1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Audrey (4) kan eindelijk pop vastpakken met kunsthandjes

Ze glundert. De kleine Audrey, een meisje van vier. Sinds een paar dagen heeft ze een speciale kunsthand. Ze kan nu zelf iets stevig vastpakken. Toen ze nog maar veertien maanden oud was, moesten artsen na een infectie een deel van haar armen en benen amputeren.

jrosquin

Aan haar linkerarm heeft ze een esthetische prothese. Aan haar rechterarm een speciale, functionele kunsthand. “Met een ingenieus systeem dat op haar rug is vastgemaakt, kan Audrey van haar rechterhand een vuistje maken”, zegt de trotse mama Elfi Meysmans. “Zo kan ze voorwerpen echt klemmen en vastpakken. Hoe meer ze haar arm sterkt, hoe feller haar handje zal dichtgaan."

Afgelopen woensdag was een hoogdag voor de kleine Audrey. In het Orthopedisch Centrum V!Go in Wetteren, waar ze onder andere aangepaste prothesen maken, mocht ze de prothesen voor het eerst uitproberen. “Een emotioneel moment”, zegt Elfi. “Ze hebben er twee maanden aan gewerkt. Ze heeft er dan ook twee maanden naartoe geleefd. Nu is ze dolgelukkig. Haar eigen pop vastpakken of haar speelblokjes, daar kan ze nu zo van genieten.”

Pneumokokkeninfectie

In april 2009 liep Audrey een ernstige pneumokokkeninfectie op. Drie weken lang lag ze in een kunstmatige coma in het Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen.

Audrey overleefde de ziekte, maar de ouders kregen wel te horen dat de voetjes en de handjes van hun dochter geämputeerd zouden moeten worden.

Benefiet

Vrienden van Elfi organiseren op zaterdag 26 mei een benefiet, op het domein Moervelden in Broechem. Het wordt onder andere een muziekfestival dat twaalf uur zal duren. Een feest voor Audrey, maar ook voor de instelling MPI Zevenbergen en de Sint-Luciaschool, het vroegere schooltje van Audrey dat elektronische schoolborden wil aanschaffen.

WIM BRILLOUET

Meer info op www.leens-events.be

Foto's: Daniël Geeraerts en Gil Plaquet