Cardioloog start met hartscreenings voor alle twaalfjarigen

Cardioloog Pedro Brugada wil vanaf volgend jaar zelf alle twaalfjarigen op hartproblemen beginnen screenen, om zo plotse overlijdens van onder meer jonge sporters te vermijden.

fvangarderen

"Ik heb gewoon beslist dat we gaan beginnen." Dat zei hij in de Specialistenkrant. Om elk kind te screenen is 20 miljoen euro nodig, wat voorlopig onhaalbaar blijft. "Maar als ik al met enkele kinderen kan beginnen, zijn we toch al vertrokken."

Brugada, hoofd van het Heart Rythm Management Centre van het UZ Brussel, wil dus niet langer wachten op een initiatief van de overheid en begint met het screen van kinderen die op 1 januari 2013 twaalf jaar worden.

De keuze voor twaalfjarigen is niet toevallig. "Op die leeftijd zijn ze nog vatbaar voor positieve beïnvloeding", verduidelijkt Brugada nog.

Sponsoring

Bij gebrek aan publieke middelen denkt de hartspecialist aan sponsoring om het initiatief te financieren. "Tijdens een concert van U2 kan je een sms'je sturen voor een euro, wat dan naar ontwikkelingshulp gaat. Iets vergelijkbaars kan je toch doen tijdens voetbalmatchen?"

Belga

Foto: GDR