NMBS veroordeelt wilde staking treinbestuurders

In een reactie veroordeelt de NMBS de wilde staking van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een kleinere vakbond van treinbestuurders. Als gevolg van die staking waren deze morgen een zestigtal treinen afgeschaft. De meeste treinbestuurders zijn weer aan het werk. Het treinverkeer zal mogelijk wel nog een tijd hinder ondervinden.

fvangarderen

Omstreeks 5.30 uur werden zo'n zestigtal treinen afgeschaft. De getroffen lijnen waren o.a. Aarlen-Brussel Zuid, Welkenraedt-Oostende, Gouvy-Brussel, Jemmele-Liers, Jemelle-Aarlen en Jemelle-Namen.

"Met dit soort acties worden de statutaire sociale akkoorden met voeten getreden", reageert de spoorwegmaatschappij. "De NMBS zal de toepassing vragen van de reglementaire bepalingen voor de medewerkers die hun dienst in de steek lieten."

Psychotechnische testen

Volgens de NMBS is de oorzaak van de staking het verzet tegen een Europese richtlijn die nieuwe psychotechnische testen doorvoert. "De invoering van deze bijkomende veiligheidsmaatregel gebeurt met respect voor de sociale dialoog. Daarom is al overleg gestart met de erkende vakbondsorganisaties ABVV en ACV."

Het ASTB kondigde zaterdag nog aan dat het een stakingsaanzegging had ingediend voor 22 mei uit protest tegen de invoering van psychotechnische testen. Meteen werd er toen bijverteld dat de vakbond nog zou bekijken of er acties zouden volgen naar aanleiding van het ongeval in Godinne.

Belga

Foto: Photonews