1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kippenboer zo goed als uitverkocht

Het pensioenplan voor de stoppende kippenboer uit Pulle (Zandhoven) is geslaagd. Na de laatste grote ophaaldag van zaterdag, is de boer zo goed als "uitverkocht". De tweeduizend overblijvende (van de in totaal zesduizend ten dode opgeschreven leghennen) vonden tegen 1 euro het stuk bijna allemaal een nieuwe thuis. De wachttijden bleven beperkt tot een half uur.

Inge Kerremans

De verwachte overrompeling waar Sofie Seykens van dierenasiel Unco Jerry zo voor had gevreesd, bleef uit. Het afhaalmoment was dan ook verlengd van 14u tot 18u, in plaats van van 16u tot 18u zoals eerst. En boer Wim en boerin Peggy hadden een extra helper onder de arm genomen. Er moest dus niet tot middernacht worden aangeschoven, zoals verwacht, al liepen de wachttijden rond wel op tot ruim een half uur. Dat kwam omdat de stal leger en leger geraakte en de kippen zich niet meer zo makkelijk lieten vangen. Er moest een kleine vangpauze worden ingelast om de hennen weer tot rust te brengen.

Kortemark, Diest, Tremelo, zelfs Oostende: van heinde en verre kwamen dierenliefhebbers afgezakt. Vaak namen ze gewoon een doos met drie kippen mee. Een hart voor dieren kent blijkbaar geen kilometers en dure diesel. Al valt het niet uit te sluiten dat er toch wat reddelingen in de soepketel belanden, want er kwamen zaterdag ook enkele mannen met een professioneel uitgeruste aanhangwagen, die in één keer een lading van honderd kippen meenamen.

Omdat de boer na zaterdag zo goed als uitverkocht is, stoppen de dierenbeschermingsorganisaties met hun vier verdeelpunten. De enkele kippen die nog in Zandhoven zitten, kunnen enkel nog per mail bij de eigenares worden besteld via peggywuyts@hotmail.be

. Al is het niet gegarandeerd dat er nog antwoord komt. "De afgelopen weken waren hels", zegt Sofie Seykens. "Maar iemand gaf mij vorige week die dvd van 'Chicken Run', een film over kippen die willen ontsnappen omdat ze anders geslacht worden, en toen wist ik weer waarvoor ik het allemaal deed!"

Kristin Matthyssen

Foto's Dirk Van de Velde

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio