145 sollicitanten voor legerfunctie afgekeurd wegens druggebruik

Van het totaal aantal sollicitanten (4.823) voor een legerfunctie werden er vorig jaar 145 (3 procent) medisch afgekeurd wegens druggebruik. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Landsverdediging Pieter De Crem (CD&V) op een schriftelijke vraag van Annick Ponthier (Vlaams Belang). Het is pas na een tweede positieve test dat iemand definitief wordt afgekeurd.

fvangarderen

Sinds februari 2011 worden alle sollicitanten systematisch getest op het gebruik van drugs. Tot dan gebeurde dit enkel systematisch op een beperkte populatie (piloten, paracommando's en duikers) en steekproefsgewijs op de rest. Tijdens een eerste drugstest werden 510 sollicitanten (10,57 procent) positief bevonden. Dit positief resultaat werd slechts bij 1 op de 3 bevestigd tijdens een tweede test.

De Crem antwoordt negatief op de suggestie van Ponthier om deze drugstest uit te breiden tot de militairen die in dienst zijn. "De huidige wetgeving laat de werkgever niet toe systematische drugscontroles te organiseren bij de werknemers. Dit geldt eveneens voor Defensie. Een drugstest kan gebeuren op verzoek van de eenheids- of arbeidsgeneesheer", aldus de minister.

Belga

Foto: TP