Zevenhonderd indignados trekken door Brussel

Zaterdagnamiddag trekt een groep zogenaamde "indignados" of "verontwaardigden" door het centrum van Brussel om hun ongenoegen te uiten over de manier waarop de internationale financiële en politieke wereld de crisis aanpakt. Volgens de politie gaat het om een 700-tal manifestanten. De manifestatie maakt deel uit van een wereldwijde protestactie.

fvangarderen

De manifestatie van zaterdag komt er zeven maanden na de grote betoging van 15 oktober en net een jaar nadat op de Plaza del Sol in Madrid het eerste Spaanse "indignados"-tentenkamp werd opgeslagen.

"Vandaag zijn er gelijkaardige manifestaties in 500 à 600 steden over heel de wereld", zegt Sofie, één van de organisatrices. "Die internationale verbondenheid is wat onze beweging zo uniek maakt, dat en onze openheid. We zijn geen linkse rakkers of hippies, we zijn geen antikapitalisten. We willen gewoon een terugkeer naar een echte burgerdemocratie."

Wc-papier

De aanwezigen geven toe dat ze geen éénduidige boodschap hebben. "We hebben tientallen boodschappen voor wie wil luisteren", zegt Baptiste, een andere organisator. "Die zijn bijna allemaal gegroeid uit frustratie over de manier waarop de overheid en de financiële wereld ons behandelen. Zij profiteren van een crisis die ze zelf gecreëerd hebben en die de armsten nu moeten betalen."

De tocht loopt langs verschillende grote financiële instellingen, onder meer het Belfius-gebouw aan de Pachecolaan en de Nationale Bank op de Berlaimontlaan. Die werden niet ontzien. Zo werd de Nationale Bank bekogeld met wc-papier en werden de grote stickers Belfius-logo gedeeltelijk verwijderd.

Belga

Foto: Photonews