Scott Manyo: "Ik leefde als een gevangene" (video)

Scott Manyo, de 20-jarige Kameroense scoutsleider die al vier jaar in ons land verblijft maar de afgelopen weken opgesloten zat in Merksplas omdat hij uitgeprocedeerd is, heeft gisterenavond het gesloten asielcentrum mogen verlaten. Hij heeft een voorlopige verblijfsvergunning gekregen en kan dus zijn studies afmaken.

avandamme/fvranckx

Lees ook: Scott Manyo mag studies afmaken in België

Scott Manyo vloog zijn pleeggezin gisterenavond dankbaar in de armen. "Het was heel overweldigend", getuigde pleegmoeder Lut Mertens op het vtm-middagjournaal. "Hij wist het nog niet dus wij mochten hem het goede nieuws vertellen."

"Ik ben hen heel dankbaar", vertelde Scott Manyo zelf op het VRT-journaal. "Het leven in Merkplas was erg moeilijk. Het was zoals in een gevangenis: ik lag met veel mensen in één kamer en kon moeilijk slapen door al het lawaai."

De jongeman kreeg ondertussen al verschillende vrienden over de vloer. Zelf is hij van plan om morgen gewoon terug naar de scouts te gaan en volgende week zijn studies en werk te hervatten. "Maar ik ben bang voor de toekomst. Je weet nooit wat er morgen zal gebeuren", aldus nog Scott Manyo.

Precedent?

Maggie De Block, staatssecretaris van Asiel en Migratie, wil nog niet openlijk reageren op haar beslissing. Ze wil alleen kwijt dat de zaak geen precedent zal zijn. Volgens NV-A geeft haar beslissing een verkeerd sein, want er zullen de komende jaren nog dergelijke precedenten zich voordoen. Bovendien vraagt de partij zich af wat er zal gebeuren wanneer Manyo afgestudeerd is?

Bekijk de reportage van vtm:

Foto JDW