Communiefeest kost gemiddeld 2.000 euro: Wat geeft u uit?

Een Vlaams gezin geeft gemiddeld 2.000 euro uit aan een (plechtig of eerste) communiefeest. Dat blijkt uit een enquête van de Katholieke Hogeschool West-Vlaanderen, die een krant van De Persgroep publiceert.

fvranckx

Een gezin van vier spendeert ondanks de crisis toch nog gemiddeld 1.000 euro aan kledij voor de ouders en de kinderen. Het feest zelf kost eveneens gemiddeld 1.000 euro.

De communicanten willen als cadeau het liefst geld of waardebonnen. Van familieleden krijgen ze gemiddeld 50 euro, van vrienden en kennissen 25 euro.


Wat geeft u uit aan het communie- of lentefeest van uw kind? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.


Plechtige communie

Uit een rondvraag van een andere krant van De Persgroep blijkt dan weer dat de Vlaamse jeugd blijft kiezen voor de plechtige communie en dat terwijl het aantal mensen dat nog naar een eucharistieviering gaat of voor de kerk trouwt jaar na jaar daalt.

"Al weet ik niet of de kerk er wel zo gelukkig mee moet zijn" relativeert theoloog Jürgen Mettepenningen (KU Leuven) die cijfers.

"Waar deze cijfers vooral op wijzen, is dat de Vlaming onvoldoende alternatieve symbolen of rituelen kent om de de scharnierpunten in het leven te begeleiden. De kerk speelt in het dagelijkse leven van de meeste Vlamingen geen belangrijke rol meer. Alleen op cruciale momenten, zoals geboorte, dood of, zoals in het geval van het vormsel, de overgang van de kindertijd naar de jeugd, grijpen ze nog naar de kerk terug."

Archieffoto PhotoNews