Tiental ouders krijgen plaats in kleuterschool van voorkeur na klacht

Nadat ze een klacht indienden bij de Commissie Leerlingenrechten, krijgen een tiental ouders uit Antwerpen dan toch een plaats voor hun kind in hun kleuterschool van voorkeur. Dat meldt VRT en wordt bevestigd door de Antwerpse Onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a). De ouders zouden een klacht ingediend hebben tegen het 'verlootsysteem' dat bij het centraal aanmeldingsregister van het Antwerpse basisonderwijs hoort, maar volgens Voorhamme gaat het veeleer om technische problemen.

"Er waren een paar problemen met het Geografisch Informatiesysteem (GIS) dat wij hanteren. Zo was een nieuwe straat, de Zuidervelodroom, daar nog niet in ingegeven, waardoor de afstand van de woningen daar tot de dichtsbijzijnde scholen niet correct werd weergegeven", legt Voorhamme uit. "Je kan het vergelijken met een gps die niet up to date is."

Voorhamme benadrukt dat hij ouders die zich benadeeld voelen door het aanmeldingssysteem steeds heeft opgeroepen een klacht in te dienen. "Heel veel mensen hebben dat ook gedaan, maar meer dan 90 procent van hen heeft geen gelijk gekregen. Het gaat hier bovendien om een tiental gevallen op meer dan 12.000 aanmeldingen", zegt hij.

Extra plaatsen

De scholen waar de kleuters in kwestie nu alsnog terecht zullen kunnen, zullen extra plaatsen voorzien. Zo worden volgens Voorhamme de ouders die eerst die plaatsen kregen toegewezen, niet de dupe.

Het Antwerpse stadsbestuur kondigde vrijdag ook nog de bouw van twee extra tijdelijke kleuterscholen aan. Het totale capaciteitstekort in het basisonderwijs omvat nu nog zowat 240 plaatsen.

Belga

Nu in het nieuws