Tienjarige Niels stapt heen en terug naar Scherpenheuvel

Tienjarige Niels stapt heen en terug naar Scherpenheuvel

Tienjarige Niels stapt heen en terug naar Scherpenheuvel

Print
Ranst - Voor alle bedevaarders die in deze periode te voet naar Scherpenheuvel trekken, mag Niels uit de Oelegemse Muizenheuvelstraat zeker als een voorbeeld dienen. Hij is nog maar tien en stapte op zaterdag naar de bedevaartsplek en kwam zondag weer te voet naar huis. Dat betekent honderd kilomeer stappen in twee dagen zonder noemenswaardige inzinkingen.
Niels was niet echt aan zijn proefstuk Vorig jaar overbrugde hij al een keer de afstand tussen Scherpenheuvel en Oelegem. “Ik heb toen alleen wat pijn gevoeld in de Broechemse Bistweg. Je bent dan bijna thuis en toch duurt dat laatste stuk nog lang.”

Niels concentreert zich sportief vooral op het voetbal. “Ik speel al een jaar of vijf bij Oelegem als rechtse middenvelder. Ik train twee keer per week en speel dan ook nog elke week een match. Voor de bedevaart hoef ik niet speciaal te trainen.” Niels hoeft ook geen dure stapschoenen. Vader Hans: “Hij droeg zijn gewone sportschoenen. Stapschoenen zouden snel te klein zijn en het ziet er naar uit dat Niels nog wel meer dit soort bedevaarten zal doen. Hij heeft me nu al geklopt want ik zat in het zesde leerjaar toen ik de bedevaart heen en terug stapte en hij zit nu nog maar in het vijfde. Die bedevaarten zijn in onze familie een traditie want mijn vader is al zeker vijftig keer mee gestapt naar Scherpenheuvel. We waren ook bij de tocht van Niels aanwezig want alleen zouden we hem nooit laten gaan. Ik zat aan het stuur van de bezemwagen en mijnvrouw Nathalie zorgde voor de voedselbevoorrading.”

Toch was de bedevaart geen lachertje. “ We zijn op zaterdag om half drie ’ s nachts vertrokken. Het heeft tot zes uur ’s morgens gegoten. Rond half twee kwamen we aan in Scherpenheuvel. Onderweg was de sfeer heel speciaal. We waren met zo’n dertig vertrekkers en er waren heel wat jonge deelnemers. Omdat ik de jongste was mocht ik bij de aankomst het kruis dragen. Dat was ook speciaal. Op zondag zijn we dan rond zeven uur vertrokken en rond zes uur waren we weer thuis. Net als vorig jaar kreeg ik het in dezelfde Bistweg weer even moeilijk” zegt Niels.

Het ziet er niet naar uit dat Niels met zijn stapstunt zijn laatste sportieve topprestatie heeft geleverd. “Mijn grootvader Gust heeft met de fiets al tochten naar Fátima en Lissabon gemaakt en heeft beloofd dat hij samen met mij naar Compostela wil fietsen.Daar kijk ik al naar uit.

Sylvain Liekens

Foto: Patrick De Roo

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio