Vlaamse regering rondt tweede begrotingscontrole af

Vlaamse regering rondt tweede begrotingscontrole af

Vlaamse regering rondt tweede begrotingscontrole af

Print
De Vlaamse regering heeft de tweede begrotingscontrole voor 2012 afgerond. Volgens Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters blijft de Vlaamse regering op koers voor een begroting in evenwicht. Daarvoor zijn zelfs geen extra inspanningen nodig en bovendien blijft er een buffer van bijna 100 miljoen euro, zo stelt de N-VA-minister vrijdagavond.

Door de terugvallende economie moest de Vlaamse begroting eerder dit jaar al een begrotingscontrole uitvoeren. De regering moest toen op zoek naar ruim 500 miljoen euro. Een heel pakket aan maatregelen moest helpen om de teller terug op 0 te brengen. Het ging daarbij onder meer om het inzetten van buffers, besparingen op werkingsmiddelen en subsidies, het uitstellen van de kindpremie en het verhogen van de veelbesproken verdeeltaks.

Nu is de Vlaamse regering klaar met de tweede begrotingscontrole. De grote schokken lijken al in februari opgevangen. Intussen zijn de economische groeicijfers ook iets beter. De extra inkomsten die Vlaanderen daardoor zou krijgen (hogere dotaties, hogere inkomsten uit gewestbelastingen) zouden in evenwicht zijn met de hogere uitgaven.

Een aantal besparingen die in februari werden aangekondigd, krijgen nu een concrete invulling. Het gaat dan om de 10,5 miljoen euro aan besparingen op het apparaat en de 16,85 miljoen euro aan besparingen op personeel en personeelskredieten. Die laatste besparing kadert in de plannen van de Vlaamse regering om het aantal ambtenaren tegen 2014 met 6 procent te verminderen.

Belga

Foto: Photonews

.

Nu in het nieuws