GHB-drug: goedkoop maar levensgevaarlijk

Vera Nys (49) uit Essen verloor bijna haar twintigjarige zoon bij een experiment met de partydrug GHB in een café in Kamthout. Nu wil ze alle ouders en jongeren waarschuwen voor de gevaren van deze goedkope maar levensgevaarlijke drug.

drombouts

Bij ons zijn er geen exacte cijfers over het aantal slachtoffers. Maar spoeddiensten krijgen almaar meer jonge slachtoffers binnen. In Nederland, Kalmthout ligt op een boogscheut van de Nederlandse grens, belandden in 2011 zeker 1.200 slachtoffes van GHB in het ziekenhuis, zo blijkt uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid.

"In de volksmond heeft men het over vloeibare xtc hoewel dat een heel andere stof is. Xtc is een stimulerend middel, maar GHB wordt vooral gebruikt als date rape drug in het uitgaansleven. Zeker in combinatie met alcohol of andere verboden middelen heeft het een onderdrukkende, verdovende uitwerking op het gedrag", luidt het bij de Vereniging voor Alcohol- en Drugsverslaving.

"Het is een zeer gevaarlijk middel dat zeker in hoge doses kan leiden tot coma en hartstilstand. En het duikt steeds vaker op party's op van adolescenten, zoals laatstejaars in de humaniora", zegt de Leuvense toxicoloog professor Jan Tytgat.

Politiediensten raden jongeren aan op fuiven geen flesjes of glazen onbewaakt achter te laten. "Er zijn gevallen bekend van meisjes die verkracht zijn nadat er ongemerkt GHB in hun drankje werd gemengd.

S. (20) is voor alle duidelijkheid geen slachtoffer. Hij heeft zelf geëxperimenteerd. "Tijdens een feestje in Kalmthout werd hij bewusteloos gevonden op het toilet. Hij werd in coma afgevoerd. In het ziekenhuis bleek dat hij GHB in zijn bloed had", zegt mama Vera.

"Er is intussen een gerechtelijk onderzoek gestart naar de mogelijke dealers", zegt hoofdinspecteur Patrick De Smedt van politiezone Grens. Want het is geen alleenstaand geval in de regio.

"Ze hebben mijn zoon tot de volgende dag in coma gehouden omdat zijn lichaamstemperatuur te laag was. Toen hij wakker werd, was hij heel verdwaasd en begreep hij niet waarom hij daar lag", vertelt zijn moeder."

Vera wil nu vooral andere ouders en jongeren waarschuwen voor de gevaren van het gevaarlijke spul. "Want voror hetzelfde geld was ik mijn zoon nu kwijt", zegt ze.

GRWO,TG

Foto: archief

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio