Elke dag 65 klachten over stalking

Elke dag stappen er 65 slachtoffers van stalking een politiebureau binnen om er aangifte te doen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de federale politie. Wat zo'n stalker kan aanrichten werd gisteren nog eens duidelijk. Leraar Dirk D.S. uit Arendonk zat maanden aan een stuk achter een vrouwelijke collega. Hij wilde de vrouw zelfs vergiftigen. De man van 28 blijft aangehouden.

fvangarderen

Het cijfer is zonder meer hallucinant: de politie krijgt dagelijks 65 vrouwen of mannen over de vloer die door een vriend, collega of een onbekende hinderlijk zijn benaderd. In de eerste negen maanden van vorig jaar ging het om 18.000 geregistreerde klachten. Voor heel 2011 kan het oplopen tot 24.200 aangiftes, iets meer dan een jaar eerder.

"Door de gsm en sites als Facebook en twitter is het makkelijker dan ooit om iemand lastig te vallen", zegt Anne Groenen (KH Kempen), een toonaangevende criminologe op het gebied van stalking en partnergeweld. ""Het begint vaak met een simpel sms'je of een mail."

"Aangifte doen helpt"

Een kwart van de stalkers gaat verder en gebruikt fysiek geweld, de ultieme stap. Zo ook de opgepakte leraar van 28 uit het Sint-Claracollege. Hij is ingebroken in het huis van zijn collega, strooide er paarse bolletjes op haar eten en deed een irriterend product in haar shampoo. "Aangifte doen helpt", zegt Groenen. "De meeste stalkers haken dan af."

België was tot voor kort het enige land waar het gerecht een stalker al na één klacht kon vervolgen. Sinds vorig jaar is de rechtspraak veranderd en zijn er meerdere klachten nodig.

WB

Foto: Photonews