'Meest duurzame loods van Vlaanderen' geopend in Ekeren

In Ekeren hebben Natuurpunt en haar sociale werkplaats Natuur- en Landschapszorg vrijdag de 'meest energiezuinige loods van Vlaanderen' officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

De 'klimaatloods' is geheel opgetrokken uit massiefhouten prefabelementen met bio-ecologische materialen, een techniek die volgens Natuurpunt nooit eerder in Vlaanderen werd toegepast voor een loods.

Het gebouw aan het natuurgebied Oude Landen wordt de uitvalsbasis voor de professionele terreinploegen van Natuur- en Landschapszorg, maar in de toekomst zullen er ook opleidingen plaatsvinden.

Cyclus

De verwarming van de loods gebeurt met hout afkomstig uit de natuurgebieden van Natuurpunt. "De broeikasgassen die tijdens de verbranding vrijkomen, worden door de bomen in de natuurgebieden tijdens hun groei weer opgenomen. Zo is de cyclus gesloten", klinkt het bij Natuurpunt. Twee grote ondergrondse citernes maken het hergebruik van regenwater mogelijk, terwijl er op het dak zonnepanelen komen.

De sociale werkplaats Natuur- en Landschapszorg van Natuurpunt stelt het grootste deel van de 250 professionele terreinarbeiders van de vereniging tewerk. "In onze kenniseconomie vallen veel mensen uit de boot omdat ze niet de juiste diploma's op zak hebben of moeite hebben met het ritme dat de maatschappij hen oplegt", zegt ploegbegeleider Mieke Smolders van Natuur- en Landschapszorg. "Hier kunnen zij opnieuw de draad oppikken en werkervaring opdoen."

Naast de professionele arbeiders zullen ook onder meer de Natuurpuntvrijwilligers van Antwerpen-Noord de loods kunnen gebruiken. In de toekomst zullen er ook opleidingen over beheer en behoud van natuur doorgaan.

Belga

Foto W&F

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio