Akkoord rond uitstapregeling in het onderwijs

Akkoord rond uitstapregeling in het onderwijs

Akkoord rond uitstapregeling in het onderwijs

Print
De Vlaamse regering heeft samen met de onderwijsvakbonden een akkoord bereikt rond de overgangsmaatregelen voor de vervroegde uitstapregeling (TBS) in het onderwijs. Leerkrachten die op 1 april 2012 in aanmerking kwamen om op TBS te gaan, maar dat nog niet deden, kunnen dat alsnog doen. En leerkrachten die aan de vooravond staan van een vervroegde uitstap, zullen dat ook kunnen aan gewijzigde voorwaarden.

De Vlaamse regering besliste in februari om het systeem van terbeschikkingstelling (TBS), de vervroegde uitstapregeling voor leerkrachten, te laten uitdoven. Nu kunnen leraars doorgaans vanaf 60 jaar met pensioen. Via TBS kunnen ze vroeger stoppen, op 58 jaar, en kleuterleiders op 56 jaar. Ze krijgen dan wachtgeld tot ze echt met pensioen gaan.

Protest

De maatregel botste op protest van de vakbonden. Die dreigden met stakingen, maar gingen toch opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten.

Nu zijn de regering en de vakbonden het eens geraakt over overgangsmaatregelen. Zo zullen leerkrachten die op 1 april 2012 aan alle voorwaarden voldeden om op TBS te gaan, maar dit nog niet deden, alsnog de kans krijgen vervroegd uit te stappen. Het gaat met andere woorden om onderwijspersoneel dat op 1 april minstens 58 jaar was (of 56 jaar in het geval van het kleuteronderwijs).

Verminderd wachtgeld

Daarnaast is er een regeling voor onderwijspersoneel dat aan de vooravond van hun TBS stond. Concreet zullen kleuteronderwijzers vanaf 54 jaar en ander onderwijspersoneel vanaf 55 nog wel op TBS kunnen rekenen, maar dan aan een verminderd wachtgeld.

Foto: belga
Minister van Onderwijs Pascal Smet

.

Nu in het nieuws