De Block opent drie nieuwe "turtelhuisjes" voor illegalen

Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft zopas drie nieuwe "turtelhuisjes" geopend in Zulte. Het gaat om twee studio's en een appartement voor illegale families met kinderen. Samen goed voor tien personen.

jdewit

De woonunits worden turtelhuisjes genoemd omdat toenmalig minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld) in 2008 besloot dat illegale families met minderjarige kinderen niet meer in gesloten centra mochten worden geplaatst. Ze komen nu in open huizen en appartementen. In meer dan de helft van de gevallen (56% in 2012) zijn de bewoners alleenstaande moeders met kinderen.

Vijf coaches

Er zijn vijf coaches om de illegalen met raad en daad te ondersteunen: ze doen de inkopen, schrijven de kinderen in op school, nemen contact met de huisarts, informeren over de wettelijke mogelijkheden van vrijwillige terugkeer en over bestaande beroepsprocedures…

Tussen oktober 2008 en einde april 2012 verbleven 314 families met 569 minderjarigen in de bestaande woonunits. De meeste families komen uit Irak, Afghanistan, Rusland, Brazilië, Armenië en Kosovo. 45% van de families keerden al effectief terug naar hun herkomstland. 30% mocht België als legale burger binnen om diverse redenen, waarvan in de helft van de gevallen omdat ze alsnog een asielaanvraag hadden ingediend en die werd goedgekeurd.

Een kwart verdwijnt

Toch verdween nog 25% in de natuur. De Block: "Ik kan ermee leven dat 25% van de families uit de woonunits weglopen en een triestig leven in de illegaliteit verkiezen. Dat is niet goed, maar ouders met minderjarige kinderen opsluiten in gesloten centra zonder voorzieningen voor gezinnen, is nog erger".

In de toekomst komen er op het terrein van het gesloten centrum 127 bis ook gesloten turtelhuisjes voor wie uit open turtelhuisjes zoals dat van Zulte weggelopen is.

Naast de woonunits in Zulte zijn er ook turtelhuisjes in Tubeke (4), Tielt (3) en Sint-Gillis-Waas (5). Katrien Jansseune (Dienst Vreemdelingenzaken): "De huidige 18 woonunits kunnen in totaal 110 personen huisvesten. Ze kosten 90 euro per persoon per dag, maar dat is slechts de helft van wat een illegaal in een gesloten centrum per dag aan de staat kost."

Meer over het nieuwe verwijderingsbeleid voor illegalen, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto: Belga

MEER OVER Maggie De Block

Nu in het nieuws