Voormalig korpschef riskeert 1 jaar cel

Voor de correctionele rechtbank in Mechelen staat vandaag de gewezen Mechelse korpschef Rony Vandaele (49) terecht. De beklaagde zou bovenop zijn wedde onterecht nacht- en weekendvergoedingen, ten belopen van enkele tienduizenden euro's, hebben opgestreken.

jrosquin

De openbare aanklager heeft 1 jaar cel met uitstel gevorderd, de minimumstraf voor dit soort vergrijpen. Daarbovenop hangt hem een boete van 5.500 euro boven het hoofd, evenals de terugbetaling van alle gelden die hij onrechtmatig heeft verkregen.

Het onderzoek naar de gewezen korpschef van Mechelen kwam op gang nadat in het voorjaar van 2010 een anonieme e-mail werd verspreid binnen het korps. Daarin was sprake van wanpraktijken. Zo zou onder meer gesjoemeld zijn met criminaliteitscijfers en fraude gepleegd zijn met vergoedingen.

Het Comité P onderzocht de zaak over het onterecht toekennen van weekendvergoedingen, overuren en nachtvergoedingen. Een deel van de premies zou de beklaagde reeds hebben terugbetaald, maar het parket besliste eind vorig jaar - na inzage van het rapport van het Comité P - Vandaele toch te vervolgen en voor de correctionele rechtbank te brengen.

Superflik

Hij wordt beticht van valsheid in schriften, oplichting en subsidiefraude. Rony Vandaele - die ook de bijnaam had van SUPERFLIK - was de eerste Mechelse korpschef in 2001. Die taak nam hij waar tot oktober 2008, toen hij zelf afstand deed van zijn mandaat, en werd nadien opgevolgd door Yves Bogaerts, de huidige korpschef.

In 2010, net voor het gerechtelijk onderzoek tegen hem startte, nam hij deel aan een examen voor directeur bij de dienst Hondensteun van de federale politie in Brussel, waar hij vandaag nog altijd werkzaam is.

Uitspraak in de zaak volgt op 8 juni.

LDN

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio