Twee goederentreinen botsen in Yvoir, chemische vloeistof ontsnapt

Print

Twee goederentreinen botsen in Yvoir, chemische vloeistof ontsnapt

Twee goederentreinen van B-Logistics die op hetzelfde spoor reden, zijn vrijdagvoormiddag gebotst ter hoogte van het station van Godinne (Yvoir), op de lijn Namen-Dinant. Bij de botsing is een lek ontstaan in een van de getroffen wagons. Kleine hoeveelheden van een chemische vloeistof zijn hierdoor ontsnapt. Het provinciaal rampenplan is afgekondigd.

Rond 11.45 uur werd een goederentrein geladen met chemische en ontvlambare producten aangereden door een andere goederentrein. De bestuurders van de treinen raakten lichtgewond.

De wagon waarin zich het lek bevond, bevat, in tegenstelling tot eerder berichten, geen gevaarlijk product, klinkt het bij NMBS Logistics. Een van de wagons bevatte wel zwavelkoolstof, een verbinding die bijzonder ontvlambaar is en op statische elektriciteit reageert. Maar er was geen lek in die wagon.

De veiligheidszone rond de plaats van het ongeval blijft evenwel ingesteld, omdat het ontvlambare product uit de wagon moet worden gehaald.

School geëvacueerd

Het provinciale rampenplan is afgekondigd en er is een veiligheidszone van 500 meter rond de plaats van het ongeval ingesteld. In die zone bevindt zich het college Saint-Paul de Godinne, waar honderden leerlingen schoollopen. Ook een bejaardentehuis en instelling voor gehandicapten bevinden zich in die zone. Eerder op de dag werden al 250 kinderen van een lagere school en kleuterschool geëvacueerd.

Experts van het chemische bedrijf Solvay zijn ter plaatse, net als de spoorwegpolitie, lokale politie, brandweerkorpsen van Dinant en Beauraing en de Civiele Bescherming. Er is een crisiscentrum opgericht. Het callcenter is te bereiken op het nummer 082/61.03.10.

Op de lijn Namen-Dinant is het treinverkeer onderbroken. Er rijden vervangbussen.

Foto: Belga

.

Nu in het nieuws