Deel politiezone Sint-Gillis-Waas/Stekene staakt

Deel politiezone Sint-Gillis-Waas/Stekene staakt

Deel politiezone Sint-Gillis-Waas/Stekene staakt

Print
Bij de lokale politiezone Sint-Gillis-Waas/Stekene staakt ruim een derde van het personeel voor onbepaalde tijd. Dat is vrijdag vernomen bij Vincent Houssin (VSOA) na afloop van een informeel overleg met leden van het politiecollege. Donderdag legden 23 van de ruim 60 politiemensen van de zone het werk neer omdat er geen tweede interventieploeg meer is.

Dat was na een dodelijk incident in 2005 afgesproken. Eén interventieploeg leidt ook tot te lange wachttijden voor burgers. De vakbonden spreken van woordbreuk maar de politieke overheid zegt geen middelen ter beschikking te hebben.

"Na een informeel overleg werd afgesproken dat er nu gekeken zal worden hoe de beschikbare capaciteit op te trekken door een grotere groep mensen voor de interventiedienst te laten werken", aldus Houssin. "Maandag wordt er opnieuw overlegd en dinsdag is er politieraad. In afwachting van een definitieve oplossing gaat de staking door."

Onmogelijk

"Het budget is er om extra politiemensen aan te werven, maar die zijn momenteel niet beschikbaar", reageert Stany De Rechter, voorzitter van de politieraad van de lokale politiezone. "We kunnen het onmogelijke niet doen en ik vrees dat we in een patstelling zitten."

De Rechter zegt dat het inwilligen van het standpunt van VSOA onmogelijk is. "Het verschil tussen onze bezetting en het kader bedraagt negen mensen, waarbij er zes bij de interventiedienst zouden moeten bijkomen om twee nachtploegen in de week te kunnen garanderen."

Hij betreurt dat de actie er is, op een moment dat er gewerkt wordt aan een haalbaarheidsstudie om samen met de politiezone Beveren te fusioneren. "Momenteel werken we met twee nachtploegen in het weekend en één nachtploeg in de week. De interventiedruk in de nacht tijdens de week is niet zo immens groot en er zijn ook afspraken met naburige zones voor het geval dat wel zo is."

De staking heeft een ernstige impact op de werking van de zone, een aantal dringende taken wordt overnomen door het middenkader of door politiemensen die aangesloten zijn bij andere vakorganisaties.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio