Duurzaam omspringen met water

Duurzaam omspringen met water

Duurzaam omspringen met water

Print
In heel wat zuiderse landen het al langer geweten: zoet en zuiver water is een schaars goed. Hier in België verbruiken we dubbel zo veel water als het mondiale gemiddelde. Dat zegt Koen Stuyck van WWF-België.

Onze watervoetafdruk, dat is het totaal aantal liter water dat wij dagelijks nodig hebben om te leven, bedraagt 7.400 liter, zo berekende WWF. Dat zijn 90 gevulde badkuipen per dag.

Het grootste deel van die 90 badkuipen kruipt in de productie van spullen die we nodig hebben, zoals kleren. Kleren worden echter vaak geproduceerd in die regio's die over het minste water beschikken, zoals India, Pakistan of Oekraïne.

Drie tips om je watervoetafdruk te minderen

Om duurzaam om te springen met water, geeft WWF drie belangrijke tips die je zelf kan respecteren om je watervoetafdruk te verminderen:

1) Eet minder vlees. Voor de productie van één rundvleesburger van 170 gram heb je niet minder dan 2.635 liter water nodig. Ter vergelijking: een vegetarische sojaburger van 170 gram vraagt 'slechts' 132 liter.

2) Denk na voor je naar de winkel gaat. Kijk op www.waterfootprint.org en bereken je watervoetafdruk of bekijk de watervoetafdruk van het product dat je wil kopen.

3) Steun organisaties die initiatieven nemen om de watervoetafdruk te verminderen. Denk maar aan het 'better cotton initiative', dat wereldwijde katoenproductie beter wil maken voor iedereen.

.

Nu in het nieuws