Drugsbende vrij door procedurefout

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft elf beklaagden in een drugszaak noodgedwongen moeten vrijspreken, omdat de telefoontapbeschikking onvoldoende gemotiveerd werd door de onderzoeksrechter. Alle bewijzen die uit de telefoontap voortvloeien evenals de bekentenissen van de beklaagden zijn bijgevolg nietig.

De politie kreeg vorig jaar een tip dat een onbekende persoon, die gebruik maakte van een bepaald prepaid nummer, vrij grote hoeveelheden heroïne zou verkopen aan verschillende afnemers en dealers. De onderzoeksrechter leverde op basis van die informatie op 4 mei 2011 een beschikking af om het nummer te laten tappen.

Met de gegevens die via het nummer vergaard werden, konden de speurders drie clusters van verdachten in kaart brengen die heroïne, cocaïne en marihuana verkochten in Borgerhout en Antwerpen-Noord. Hun vermogensvoordeel werd op in totaal 324.000 euro becijferd.

Elf verdachten, van wie er nog zeven waren aangehouden, werden naar de rechtbank verwezen. Twee van hen werden al eerder veroordeeld tot tien en achttien maanden cel voor drugsfeiten. In deze zaak vorderde de procureur celstraffen tot vier jaar. De verdediging voerde echter aan dat de strafvordering onontvankelijk was.

"De onderzoeksrechter werd al gevorderd nog voor het duidelijk was dat er een misdrijf was en zij ging te snel over tot een tapmaatregel. De beschikking die in november werd afgeleverd om de telefoontap te verlengen, bleek bovendien niet getekend", aldus advocaat Tim Smet.

De rechtbank oordeelde dat de strafvordering wel ontvankelijk was, maar was het met de verdediging eens over het feit dat er in de beschikking van 4 mei 2011 geen melding werd gemaakt van concrete aanwijzingen of feiten. Op de niet-ondertekende beschikking werd niet ingegaan in het vonnis.

Het resultaat blijft hetzelfde: alle beklaagden gaan vrijuit. "Het is niet omdat u werd vrijgesproken dat u de feiten niet gepleegd hebt of dat ze niet laakbaar zijn", zei de rechter na de voorlezing van het vonnis. Het parket kan nog in beroep gaan.

Foto Belga

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio