Retrokoers voor Flandriens met haar op hun benen

De retrokoers Toer de Sol krijgt dit jaar een tweede editie. Op zondag 13 mei kunnen negentig deelnemers kennis maken met de hel van Ranst.

Liekens Sylvain

Koen, Geert, Jan, Wannes, Jens en Tom, de zes vrienden die vorig jaar hun eerste editie organiseerden, pakken dit jaar nog iets grootschaliger uit. “Nu mogen er twintig renners meer starten dan vorige keer. We gebruiken deze keer een vliegende start. De renners rijden eerst een rondje over het parcours. Dat geeft hen de gelegenheid om te zien waar ze moeten opletten voor scherpe bochten en ook al hun voetriempjes goed aan te trekken.”

Dat is meteen één van de eigenschappen van deze wedstrijd. Geen hoogtechnologische klikpedalen maar voetriempjes en ook het versnellingsapparaat moet op het fietskader staan en niet aan het stuur. “We proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn . Mensen die graag fietsen maar afknappen op alle dure gadgets van de moderne racefietsen kunnen zich bij ons helemaal uitleven. Die koersfietsen van vandaag kosten allemaal bijna 2000 euro, onze tweewielers kan je met wat zoeken voor honderd euro op de kop tikken.Met die oude fietsen ervaar je ook beter het Flandriengevoel. In onze wedstrijd zitten twee kasseistroken die samen ongeveer zeshonderd meter lang zijn. Als je daar twintig ronden hebt over gevlamd dan voel je het wel.”

Vorig jaar was de politie wel bang voor ongevallen. “Dat blijft ook dit jaar onze grote zorg. We hebben vorig jaar alle mogelijke gevaarlijke hindernissen ingepakt met matrassen en veel strobalen moesten mogelijke valpartijen verzachten. We hebben het hele parcours de dag voor de race ook nog eens extra geborsteld om lekke banden en schuifpartijen te voorkomen. Er zijn wel enkele renners gevallen maar gelukkig heeft dat alleen maar wat schaafwonden opgeleverd. Voor de veiligheid is het ook verplicht een moderne valhelm te dragen. Dat is onze enige toegeving aan de moderne technologie.”

De winnaar bij de mannen en de vrouwen mag na de finish een kassei in de lucht steken in echte Parijs - Roubaix traditie. “We zullen voor de start de fietsen controleren en ook met mannen met geschoren benen willen we niet aan de start.We hopen ook op zonnig weer maar als het regent maakt dat de koers alleen maar meer heroïsch. De sfeer van de kermiswedstrijd zit ook in de premies die er te winnen zijn. Wie in de zesde ronde als eerste voorbijkomt heeft rechtop een kip en de leider na ronde twaalf krijgt een konijn. “

De koers start op 13 mei om 15 uur Inschrijven kost 7 euro en kan tot 14.30 in café De Solsleutel Schoolstraat 1 www.toerdesol.be

Sylvain Liekens

Foto Dirk van de Velde

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio