Speelgoedmuseum bestaat 30 jaar

Het Speelgoedmuseum van Mechelen bestaat 30 jaar. Voor de gelegenheid pakt het museum uit met de tentoonstelling 'Speelgoedrages'.

Sven Van Haezendonck

Die geeft een beeld van de bekendste rages en toppers van de jaren 1950 tot op de dag van vandaag. "Zo springt er in de jaren 1950 vooral de hoelahoep uit, in de jaren zestig was iedereen dan weer gek van de scoubidou en in de jaren 1970 waren de klikklakballen hét hebbeding", zegt conservator Marc Wellens.

Naast het speelgoed zijn het vooral ook de herinneringen die tot de verbeelding spreken bij een bezoek aan deze expo. "Herinneringen aan het speelgoed dat je zelf had of zo graag wilde hebben. Leuke momenten uit iedereen zijn kinderjaren", geeft Wellens aan.

De voorbije 30 jaar werd er in het museum heel wat verwezenlijkt. Met bijna 100 tijdelijke tentoonstellingen, 150 tentoonstellingen waaraan het museum heeft meegewerkt en ook expo's in China, Japan en de Verenigde Staten behoort het museum tot de top van speelgoedmusea in Europa. "Gemiddeld hebben wij 80.000 per jaar en ondertussen is het personeelsbestand uitgegroeid tot een dertigtal mensen", zegt directeur Jef Heylen, de stichter van het Speelgoedmuseum.

De tentoonstelling 'Speelgoedrages' loopt nog tot 6 januari 2013 in het Speelgoedmuseum in de Nekkerspoelstraat 21 in Mechelen.

LDN

Foto Gil PlaquetMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio