Oplichters troggelen Paul Codde
 179.000 euro af

Oplichters troggelen Paul Codde 179.000 euro af

Oplichters troggelen Paul Codde 179.000 euro af

Print
Voormalig VRT-omroeper Paul Codde heeft zich laten oplichten voor 179.000 euro. “Maar ik zie het als een cadeau”, zegt de acteur en ex-omroeper.

Paul Codde reageerde donderdag naar aanleiding van een getuigenis over oplichterij in het Radio 1-programma Peeters & Pichal. Wat hem overkwam, dateert al van twee jaar geleden. Codde, die tegenwoordig in de Franse Pyreneeën woont, kreeg telefonisch het voorstel om te investeren in een milieuproject in Japan.

“Het was voor een goed doel, en ik zou op termijn een veelvoud terugkrijgen”, vertelt hij. “Ik dacht meteen aan alle mensen die ik gelukkig zou kunnen maken met dat geld, en ik hapte toe. Ik verkocht mijn ziel aan de duivel. Wist ik veel. Ik kende er niks van, en had ook aan niemand om raad gevraagd. Op een zeker moment - ik had 179.000 euro overgemaakt - kwam ik erachter dat Marshall Browning een nepfirma was. Maar toen was het natuurlijk te laat. Zowel de Belgische als de Franse politie heeft een verklaring afgenomen, maar die is verdwenen in een dossier, en daarmee lijkt de kous af. ‘Wij kunnen daar niks aan doen, meneer’, hebben ze mij gezegd.”

Vergiftigd

Zijn geld ziet hij wellicht nooit meer terug, maar wakker ligt Codde daar niet van. “Ik heb niet alleen getuigd in Peeters & Pichal om luisteraars te waarschuwen, maar ook en vooral om andere slachtoffers aan het denken te zetten. Wat me overkomen is, zie ik namelijk als een cadeau. Een vergíftigd cadeau, maar niettemin een cadeau. Wat er gebeurd is, is erg, maar ik leef nog, en ik kan mijn leven nog veranderen.”

Codde kreeg de voorbije twee jaar nog herhaaldelijk telefoons, van dezelfde en andere nepfirma’s. De man met wie hij in het verleden had gebeld, was zogezegd ontslagen. Hij kon zijn geld terugkrijgen, maar dan moest hij eerst nog een aanzienlijke nieuwe som storten. “Ik heb iemand onder de arm genomen, een vriend uit het bankwezen, en die heeft hen afgepoeierd. Ik heb nog één keer zelf iemand aan de lijn gehad. ‘Laat me toch gewoon met rust’, heb ik gezegd. ‘Jullie hebben al mijn geld al.’”

Steven Vancleef

.

Nu in het nieuws