Leger redt uw reporter uit oorlogsgebied

Uw krant bemachtigde een zitje in een C-130 tijdens de grote legeroefening, die landgenoten moest bevrijden uit het fictieve Baltonia. Bevindingen: veel beenruimte en een unieke ervaring, maar wat een herrie...

ikerremans

Operatie redding uit Baltonia, dag drie. Een paar honderd expats (Belgen die in het buitenland wonen en werken, red.) zijn opnieuw gerepatrieerd. Maar vandaag zijn er gewonden gevallen. In het jeugdhuis van Zoersel zijn in de namiddag enkele angstige expats samengeschoold, wat een evacuatie door de para’s vereist.

De oefening verloopt allesbehalve gesmeerd - de militairen hebben zo’n drie uur nodig om de burgers te bevrijden en naar de Forward Operations Base (FOB) te brengen, op het vliegveld Zoersel-Oostmalle. Ondertussen worden ze ook aangevallen door rebellen. Bij aankomst op de FOB moeten verscheidene expats naar de ziekenboeg.

Het is nog twee uur wachten vooraleer de C-130 de laatste expat van de dag richting Florennes voert. Maar rond 8u is het zover. Samen met enkele expats, vier legervoertuigen en een twintigtal militairen stapt uw reporter mee in het laadruim van het vliegtuig. Een hevige kerosinegeur wordt ons door de krachtige propellers toegeblazen. Binnenin is het lawaai enorm. Met veel schokken en stoten tilt het logge tuig zichzelf de lucht in.

Voor de meeste vrijwilligers die in de rol van expat zijn gekropen, is dit het hoogtepunt van de dag. Zo ook voor Els Fias (46) en Christien Lanoye (48). Zij zijn beiden gewond geraakt in Zoersel. “Deze oefening was zo uitgebreid dat ik ze niet wilde missen”, vertellen ze. Els heeft nog een andere drijfveer. “Zowat mijn hele schoonfamilie heeft een verleden in het leger. Nu ik ook eens met een C-130 heb meegevlogen, zal ik eindelijk kunnen meepraten op familiefeestjes.”

DENNIS VAN DAMMEMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio