Veel steun voor verkrachte jongen (13)

De familie van de dertienjarige jongen die door een medeleerling is verkracht en naar de rechter is gestapt om de dader van school te krijgen, krijgt enorm veel steun nu ze haar verhaal heeft uitgebracht.

ikerremans

“Vandaag werd ik op weg naar de winkel en aangesproken door mensen die ik niet ken en die ons veel sterkte wensen. Ook Jochem (fictieve naam) krijgt veel steun van leerlingen op school”, zegt mama Ingrid Dierckx.

Donderdag deed het gezin van Jochem zijn verhaal in uw krant en op tv. Hij is maandenlang misbruikt door een intussen achttienjarige medeleerling op het Sint-Jozefsinstituut in Borsbeek.

Geaardheid

De jongeman geeft toe dat er seks is geweest, maar hij zegt dat het om een relatie gaat. Ook al zegt de wet dat seks met iemand onder de veertien jaar sowieso verkrachting is, toch stapt de school mee in het verhaal van de oudste leerling. Hoewel de ouders van Jochem er meermaals op hebben aangedrongen om de verkrachter van hun zoon te schorsen, weigert de directie van de school dat te doen. Er geldt enkel een contactverbod. Daarom zette Jochem juridische stappen.

De zaak is nog in onderzoek, maar donderdag kwam er al een kort geding voor. Jan Helsen, de advocaat van Jochem, eist onder meer dat de school haar verontschuldigingen aan de jongen aanbiedt, dat de aanrander alsnog wordt geschorst en dat die ook geen sociaalnetwerksites meer mag bezoeken - om geen nieuwe slachtoffers te maken.

Christophe Vangeel, de advocaat van de school, zegt neutraal te willen blijven, maar zegt ook dat het om de geaardheid van Jochem gaat en noemt hem bi. “Een kind weet dat nog niet”, zegt Jochems mama Ingrid. En ook de kortgedingrechter repliceerde dat aan de advocaat.

Volgens het expertisecentrum van de seksuele gezondheid Sensoa hebben heel wat jongeren die op zoek zijn naar hun geaardheid een slechte eerste seksuele ervaring. Ze proberen iets uit met een ouder iemand, maar ook dat kan misbruik zijn. Want de oudste moet beter weten wat kan en wat niet.

De familie van de verkrachter wil niet reageren. De uitspraak is komende dinsdag.

SYMA, JVB

Lees ook: Zaak verkrachte jongen (13) voor rechter

MEER OVER Borsbeek

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio