140.000 kinderen in Vlaanderen zijn arm

140.000 kinderen in Vlaanderen zijn arm

140.000 kinderen in Vlaanderen zijn arm

Print
Van alle Vlaamse kinderen wordt 8,6 procent geboren in een kansarm gezin. Dat blijkt uit de vijfde armoedebarometer die donderdag werd voorgesteld.

Meer dan 10,4% van de Vlaamse bevolking heeft een inkomen onder de armoedegrens. Zowat 140.000 Vlaamse kinderen leven vandaag in armoede. “De cijfers, die vorig jaar al een verdubbeling aangaven in twaalf jaar tijd, zijn alarmerend”, zegt professor Daniëlle Dierckx, die de barometer voorstelde.

Kinderarmoede is volgens Dierckx niet het enige domein waarin de barometer slecht weer aangeeft. De langdurige werkloosheidsgraad in Vlaanderen is sinds vorig jaar met 7% gestegen tot 37%. Het aantal mensen dat medische zorgen moet uitstellen, ging eveneens omhoog en uit de barometer blijkt ook dat meer dan 18% van de mensen zich geen vakantie van een week weg van thuis kan veroorloven.

Een vierde van de kinderen woont in een woning zonder bad, toilet, centrale verwarming of warm en stromend water. De barometer wordt jaarlijks opgemaakt op vraag van Decenniumdoelen 2017, een samenwerkingsverband van 13 organisaties en sociale bewegingen die de situatie van mensen in armoede willen verbeteren.

Foto TvG

.

Nu in het nieuws