"Fraude bij inschrijvingen in school"

Fraude bij inschrijvingen in school

"Fraude bij inschrijvingen in school"

Print
In Antwerpen hebben 800 van de 6000 kleuters die in 2010 geboren zijn geen plaats op school. En in het basisonderwijs kunnen sommige ouders hun kinderen niet in de school van hun keuze inschrijven.

In een Koppen-reportage donderdagavond op Eén maakten sommige van de ontgoochelde ouders de aanklacht dat er gefraudeerd wordt met het systeem. Zo noemde directrice Veronique Verlackt van basisschool Sint-Ludgardis het systeem "zo lek als een zeef".

Adres

Om het kamperen aan de schoolpoort tegen te gaan, werkt Antwerpen met een centraal aanmeldingsregister. Wie al een broertje of zusje op school heeft, krijgt voorrang. Daarna spelen de afstand tussen de school en de woonplaats een rol, en - als de school dat criterium wil laten meespelen - het feit of er thuis Nederlands wordt gesproken of niet.

Ouders mogen ook een 'effectief' adres opgeven wanneer het kind minstens drie dagen per week verblijft bij de grootouders of een ander opvanggezin. Vooral met dit effectief adres zou gefraudeerd worden.

"Als er een vermoeden van fraude is, kunnen benadeelde ouders of schooldirecties dat melden", zegt Luc Tesseur, voorzitter van het Lokaal Onderwijsplatform (LOP) Antwerpen. Het LOP overkoepelt alle schoolnetten. "Tot nu toe is er geen enkele klacht overeind gebleven. En het elektronisch toewijzen van de plaatsen wordt door een deurwaarder gecontroleerd."

Ook Antwerps schepen voor Onderwijs Robert Voorhamme (sp.a) maakt zich sterk dat vals spelen zo goed als uitgesloten is. Hij engageerde zich in de Koppen-reportage om het tekort op te lossen.

Lees ook: Tekort klasjes voor kleuters bijna weg

WD
Foto: PN

.

Nu in het nieuws