Nooit zo weinig adoptieaanvragen

Nog nooit hebben zo weinig kandidaat-ouders zich gemeld voor een adoptiekind. Vorig jaar ging het om 351 aanmeldingen in Vlaanderen, in één klap 37 procent minder dan een jaar eerder. Ook het aantal effectief geplaatste adoptiekinderen is in een jaar gedaald van 240 naar 205 (-15%).

"De langere wachttijden, gemiddeld 4,5 jaar, schrikken sommige ouders af", bevestigt Leen Dubois van Kind en Gezin.

Is er wat mis met het Vlaams adoptiebeleid? Wie de cijfers bekijkt, is geneigd dat te denken. Zowel de buitenlandse adopties (van 205 naar 180) als de binnenlandse adopties (van 35 naar 25) zijn vorig jaar gekelderd.

Lange wachttijden

Er zijn de langere wachttijden, maar ook een aantal adoptiediensten hebben een tijd stilgelegen. "Dat was het geval in Kazachstan, waar het aantal adopties sterk is teruggelopen", zegt Dubois." Bijna zes op de tien adoptiekinderen komen uit Ethiopië. Ook Kazachstan (22), Polen (12) en China (12) blijven populaire herkomstlanden.

"Een kind adopteren in Vlaanderen, het blijft een hindernissenparcours", getuigt Vlaams parlementslid Else De Wachter (sp.a), die zelf al zes jaar wacht op een eerste blik van haar adoptiekind. De Wachter lag aan de basis van het nieuwe Vlaamse adoptiedecreet dat begin volgend jaar van start gaat. "Dat decreet moet de wachttijden aanpakken en ouders sneller duidelijkheid geven over waar ze aan toe zijn. Ook als ze geen kans maken."

WB

Foto: JHS Vlaams parlementslid Else De Wachter mag in de komende weken haar adoptiekind voor het eerst zien. Zes jaar heeft ze erop gewacht.

Nu in het nieuws