1 jaar Indignado-protest

Vandaag betogen de antikapitalistische bewegingen Indignados en Occupy Wall Street wereldwijd in meer dan dertig steden. Ook in Brussel zullen de verontwaardigden, één jaar na het eerste protest, op straat komen.

nvandeneynde

Indignados

Op 15 mei 2011 komen er in Spanje massaal mensen op straat om te protesteren tegen corruptie, tegen de werkloosheid, tegen de banken en tegen de politiek. Ze vormen het Madrileense plein, Puerta del Sol, om tot een kampeerterrein en houden er volksvergaderingen.

Aangespoord door de Arabische lente, tonen zij zich verontwaardigd over de gang van zaken en eisen ze échte democratie.

Deze nieuwe generatie van verzet krijgt in Spanje de naam 'indignados' of 'verontwaardigden'. De beweging verspreidt zich doorheen Europa en over de hele wereld ontstaan er nieuwe protestbewegingen. Ook in ons land worden er protestmarsen georganiseerd.

Occupy Wall Street

Vanaf halverwege september 2011 staat de zusterbeweging 'Occupy Wall Street' op in New York. De manifestanten komen op tegen de financiële instellingen en hun hebzucht, gesymboliseerd door Wall Street.

Ze noemen zich de '99 procent' die zich verzetten tegen de 1 procent superrijken die alle welvaart inpikken. Al snel vinden zij gehoor en zijn er opnieuw wereldwijd betogingen in bijna 1.000 steden.

Global Spring

Vandaag trekken mensen over de hele wereld dus opnieuw de straat op om hun verontwaardiging te uiten over de maatschappelijke toestand. Ze doen dit onder de noemer 'Global Spring'.

In ons land vertrekken de manifestanten om 13 uur aan het Brusselse Noordstation. Het einde is voorzien om 17 uur. Daarna volgen nog enkele thematische volksvergaderingen.

Twitteren over het evenement kan met #12M en #Globalspring. Op Facebook is het te vinden onder '12M BXL'.

NVDE Foto PhotoNews