CD&V wil ontsnappingen harder aanpakken

De christendemocratische Kamerleden Raf Terwingen en Sonja Becq willen ontsnappingen uit de gevangenissen harder aanpakken. Ze hebben daartoe een wetsvoorstel ingediend dat straks door de Kamer wordt in overweging genomen.

jdewit

Terwingen en Becq willen het ontvluchten zelf niet strafbaar maken, zoals bv. het VB en de MR willen doen. Maar ze vinden wel dat al wie een ontsnappingspoging heeft ondernomen, maar na twee derde van zijn straftijd kan vrijkomen. Nu kan dat al na één derde, tenminste als de crimineel voor de eerste keer is veroordeeld. Het zal ook in dat geval twee derde worden voor iemand die de benen wilde nemen.

Bovendien wordt een poging tot ontsnapping een "wettelijke aanwijzing tegen een ververvroegde vrijlating". Als de strafuitvoeringsrechtbank iemand vrijlaat en die is eerder ontsnapt zal ze daar goede redenen voor moeten hebben.

In 2011 ontsnapten 26 gedetineerden uit gesloten gevangenissen. Dat is momenteel het "normale jaarlijkse aantal". Maar in meer dan de helft van de gevallen gebeurde dat met extreem geweld en die tendens is verontrustend.

Meer over de eerdere maatregelen tegen ontsnappingen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Luc Daelemans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER