13-jarige verkracht door medeleerling (18)

Een 13-jarige jongen in een school in Borsbeek is het slachtoffer geworden van misbruik door een 18-jarige.

ikerremans

Jochem zit in het tweede middelbaar van het Sint-Jozefsinstituut in Borsbeek. “Het begon vorige zomer”, vertelt hij. “Tijdens de grote vakantie kreeg ik plots een vriendschapsverzoek van Koen, toen 17, via Netlog. Aanvankelijk waren zijn berichten normaal. Ik chatte ook met hem op msn. Maar geleidelijk aan stuurde hij een ander soort berichten. Hij wilde dat ik seksuele dingen met hem deed, schreef hij. Daar ging ik niet op in. Maar zodra het schooljaar begon, ging het almaar verder."

Koen nam Jochem na schooltijd mee achter de school. “Hij deed zijn broek open en duwde me omlaag”, zegt Jochem. “Hij dreigde constant, dus ik voelde me verplicht. Hij nam me ook mee naar zijn thuis. Ik kon niet anders dan gehoorzamen. Thuis durfde ik niets te zeggen.”

Al die maanden zagen Jochems ouders hun zoon veranderen. Hij at nog weinig, bleef vlak na het eten lang op de wc, sliep slecht en haalde plots slechte punten op school. Op 14 maart, toen Jochem volleybal gaan spelen was, kon zijn mama zich dan ook niet bedwingen toen ze zag dat hij vergeten was zijn Facebookaccount af te sluiten.

Neutraal

Jochems ouders ondernamen meteen actie. “Dezelfde avond nog hebben we Koens vader ingelicht. En de ochtend nadien de politie en de directie van de school. De directrice wil duidelijk de zaak van tafel vegen en naar eigen zeggen neutraal zijn. En dus wordt Koen niet geschorst. Er is contactverbod, Koen moet tijdens de speeltijden binnenblijven. Maar Jochem komt hem wel nog tegen. Dat valt toch niet te verantwoorden?”

Directrice Lieve Blommaerts wil liever zelf niet reageren. Advocaat Christoph Vangeel verdedigt vandaag voor de kortgedingrechter de belangen van de school. Via kort geding eisen Jochems ouders dat Koen toch nog wordt geschorst. “De school zal dan ook onmiddellijk uitvoeren waartoe de rechter beslist”, zegt Vangeel. “Maar we willen ons zo neutraal mogelijk opstellen. Daar vraag ik begrip voor, want het verhaal is genuanceerd. Wij denken veeleer aan een relatie.

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen.

SyMa, AK Foto Dirk Van de Velde

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio