Rogge: "Boekte enkele mooie successen als IOC-voorzitter"

Rogge: Boekte enkele mooie successen als IOC-voorzitter

Rogge: "Boekte enkele mooie successen als IOC-voorzitter"

Print
Jacques Rogge staat deze zomer in Londen voor zijn laatste Olympische Spelen als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Onze 70-jarige landgenoot blikt woensdag in een interview met het Franse persagentschap AFP al eens terug en toont zich tevreden over de balans.

De Gentenaar nam op 16 juli 2001 de fakkel over van Juan Antonio Samaranch en werd in 2009 herkozen. In september volgend jaar loopt zijn mandaat af.

"Ik heb deze functie niet aanvaard met als doel een erfenis na te laten, geschiedkundigen kunnen over 20 jaar daarover schrijven als ze willen. Maar ik nam de stok over van Samaranch en denk wel dat ik die met enkele successen zal kunnen doorgeven", zegt Rogge.

Olympische Jeugdspelen

Onder meer de Olympische Jeugdspelen, die hij in het leven riep, noemt Rogge "een heel groot succes". "En de organisatie van de verschillende Spelen onder mijn voorzitterschap was telkens van een hoge kwaliteit", voegt hij eraan toe.

Ook op extrasportief vlak is Rogge tevreden. "Ik streed tegen doping en illegale weddenschappen, en ik zal het IOC achterlaten met een stevige financiële situatie. Dat is misschien niet echt een grote verwezenlijking, het is niet de essentie van wat we doen, maar zonder geld kan je niets", aldus de orthopedisch chirurg.

Een derde ambtstermijn voor Rogge is niet toegelaten. Zijn opvolger wordt in september 2013 gekozen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Foto AFP

Meer sportnieuws