De Block wil toegang tot databanken van politie

Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld, foto) wil dat de Dienst Vreemdelingenzaken toegang krijgt tot de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de federale politie. Alleen zo zal men duidelijk de gepleegde misdrijven van de illegalen kunnen kennen. De Block heeft een vraag bij de federale politie ingediend om dat mogelijk te maken. Dat zei ze zopas in de Kamer aan Sarah Smeyers (N-VA).

jdewit

In de ANG (de fameuze "computer" van de federale politie) zitten niet alleen gegevens over alle veroordeelden, maar ook over geseinde verdachten, criminele feiten op specifieke plaatsen (scholen bv.), over stadionverboden tegen hooligans, over sommige verdachten e.d. Je kan op basis van de ANG-data ook verdachten identificeren op basis van hun vingerafdrukken.

Momenteel kan de politie een illegaal oppakken en dan komen zijn vingerafdrukken in die ANG. Het zou natuurlijk interessant zijn mocht de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) die vingerafdrukken kunnen vergelijken met de vingerafdrukken van asielzoekers, die hij zelf beheert. Zo zou DVZ weten of bepaalde illegalen niet onder verschillende namen in België verblijven. Zo zou DVZ ook weten of een bepaald iemand misdrijven heeft gepleegd.

JDW

Foto Photo News