Amerikaanse staat verbiedt homohuwelijk tweemaal

De Amerikaanse staat North Carolina heeft per referendum besloten dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden is. Er bestond al een wet hierover, maar nu is er ook nog een grondwettelijk amendement goedgekeurd.

nvandeneynde

Meer dan zestig procent van de kiezers keurde 'Amendment 1' goed in het referendum. Het homohuwelijk was nochtans al bij wet verboden in North Carolina. Nu gaat de staat het via een amendement dus ook opnemen in de eigen grondwet.

Er zijn al dertig andere conservatieve zuidelijke staten die zo'n amendement aanvaard hebben. Op die manier willen zij voorkomen dat rechters het verbod zouden omzeilen, meldt de New York Times. Ze willen vermijden dat het homohuwelijk naar hen komt vanuit het liberale noorden, waar het wel al in zes staten is toegelaten.

Bill Clinton biedt tegenstand

Eerder liet de bekende Amerikaanse dominee Billy Graham, die zelf afkomstig is uit North Carolina, zich al positief uit over de tekst van het amendement. "De Bijbel is duidelijk: God definieert het huwelijk als (een verbond) tussen een man en een vrouw", zei hij tegen verschillende kranten.

Ex-president Bill Clinton had dan weer opgeroepen om tegen het amendement te stemmen. Volgens hem verandert het niets aan de huwelijkswet van North Carolina, want het homohuwelijk is er toch al verboden. Wel zou het het ondernemingsklimaat negatief beïnvloeden en getalenteerde mensen afschrikken. Bovendien dreigt het de individuele vrijheden te beperken.

Standpunt Obama onduidelijk

Door de presidentsverkiezingen in november is de strijd in North Carolina ook nationaal nieuws. Er is onduidelijkheid over het standpunt van president Barack Obama.

Vice-president Joe Biden maakte op de Amerikaanse televisie duidelijk dat hij geen probleem heeft met het huwelijk, maar dat de president het beleid bepaalt.

Officieel komt Obama op voor homorechten, maar openlijk heeft hij het homohuwelijk nooit gesteund. Zijn positie is dat zijn persoonlijke mening over het onderwerp evolueert.

Er wordt aangenomen dat hij geen probleem heeft met het huwelijk, maar dat hij geen zwarte kiezers wil afschrikken. Zij willen vaak niet dat homokoppels in de echt kunnen treden.

NVDE Foto Photo News: Het standpunt van president Obama is niet volledig duidelijk.