Namen en paswoorden van Twitteraars gepubliceerd

Terwijl microblogsite Twitter maandag weigerde het gerecht toegang te geven tot gegevens van gebruikers, werden er wel namen en paswoorden van tienduizenden Twitteraars op de website Pastebin.com gepubliceerd. Twitter onderzoekt de zaak.

nvandeneynde

De Amerikaanse autoriteiten vervolgden Twitter-gebruiker Malcolm Harris voor het verstoren van de openbare orde na een betoging van de beweging Occupy Wall Street op de brug van Brooklyn vorig jaar.

In het kader van het onderzoek vroegen ze de microblogsite Twitter gegevens van zijn gebruikers vrij te geven.

Eigendomsrechten

Maandag liet Twitter voor een rechtbank van New York weten dat deze vraag ingaat tegen het federaal recht en tegen de eigendomsrechten van internetgebruikers op de berichten die ze op het sociale netwerk plaatsen.

Aclu, de Amerikaanse organisatie voor burgerlijke vrijheden, heeft de microblogsite hier dinsdag voor gefeliciteerd.

Nieuw paswoord

Ondertussen onderzoekt Twitter wel hoe het kan dat de namen en paswoorden van zo'n 35.000 gebruikers online zijn gekomen.

"We bestuderen de situatie en hebben de mogelijk getroffen gebruikers gecontacteerd om een nieuw paswoord in te voeren", aldus Twitter.

De lijst die op Pastebin gepubliceerd werd, bleek weliswaar voornamelijk spam-accounts of foutieve gegevens te bevatten.

NVDE Archieffoto Belga