Agfa-Gevaert duikt weer in het rood

De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert uit Mortsel incasseerde tijdens het eerste kwartaal opnieuw een verlies van 27 miljoen euro. De onderneming schrijft dit toe aan opeenvolgende herstructureringskosten en aan hogere pensioenlasten.

drombouts

Agfa-Gevaert slaagt er maar niet in om uit de verliescijfers te geraken. Het eerste kwartaal was weer niet goed. De omzet bleef weliswaar stagneren op 734 miljoen euro doch de resultaten waren eens te meer ondermaats.

Agfa is al jaren op de sukkel. Het bedrijf moet de overgang van analoge naar digitale fototechnologie verwerken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. De herstructureringen volgen elkaar op. Daarbij zijn ook vele honderden jobs geschrapt.

Merkwaardig: Agfa schrijft de verliescijfers dit keer voor een stuk toe aan…Griekenland. In de portefeuille van het bedrijf steken kennelijk een pakket Griekse overheidsobligaties waar nu een minwaarde op geboekt diende te worden.

Lees ook: Agfa-Gevaert en Griekenland

Verleden jaar werd een schuldherschikking met Griekenland afgesproken waarbij alle schuldeisers een deel van hun vorderingen moesten laten vallen. Ook Agfa dus.

Ook de meegesleepte pensioenlasten wegen zwaar op het bedrijf. Agfa betaalt nog voor vele jaren extra-pensioenen uit aan duizenden werknemers. Vooral dan in Duitsland. Die gestegen pensioenkosten zijn dan weer het gevolg van enkele boekhoudkundige operaties.

Het verlies van 27 miljoen euro komt hard aan. Over het eerste kwartaal van 2011 was er nog een winst van 5 miljoen euro. De drie onderscheiden divisies zagen hun cijfers dalen: de bedrijfswinst van Agfa Graphics zakte van 17 naar 7 miljoen euro, die van Agfa Healthcare daalde van 20 naar 14 miljoen euro. De kleinste divisie, Agfa Specialty Products werd zelfs met een bedrijfsverlies opgescheept van 0,4 miljoen euro.

Bij de Groep Agfa Gevaert werken zo'n 11.000 mensen.

Marc BALDUYCK

Foto Belga