Bekaert doet toch nog beter dan verwacht

Staaldraadproducent Bekaert heeft het ergste weer achter de rug. Het bedrijf werkte tijdens het eerste kwartaal een omzet bijeen van 895 miljoen euro, 'slechts' 2,6% minder dan tijdens diezelfde periode van 2011.

jatimmermans

Bekaert heeft moeilijke weken achter de rug. De plotse implosie van de markt voor zaagdraad heeft het bedrijf voor haast onoverkomelijke problemen geplaatst. Door de neergang van de vraag naar zonnepanelen was er ook minder vraag naar zaagdraad. Bovendien hebben Chinese concurrenten van Bekaert de rentabiliteit van de markt kapot gemaakt. In die mate dat Bekaert begin dit jaar een pijnlijke herstructurering diende aan te kondigen. Daarbij werden ook in de onderscheiden Vlaamse vestigingen van de groep zo'n 600 banen geschrapt. In het tumult over de bonus van topman De Graeve werden de scherpste kantjes van de herstructurering evenwel weer afgevijld. Dit neemt niet weg dat de sociale vrede binnen de groep ondertussen nog zeker niet hersteld is.

In die vrij gespannen sfeer diende Bekaert evenwel onverminderd het hoofd te bieden aan de internationale concurrentie. Het bedrijf trok zich daarbij evenwel niet slecht uit de slag. Vooral omdat de markten in Latijns-Amerika het opmerkelijk goed deden. In landen als Peru en Venezuela werd een groei van liefst 139% gerealiseerd.

De Aziatische markten zakten evenwel met 34% ineen. Daaronder uiteraard vooral China. Daardoor is de Europese markt voor Bekaert net zoals voorheen weer de belangrijkste afzetmarkt geworden. De omzetdaling bleef er trouwens beperkt tot 5%.

De beurs reageerde bepaald positief op de resultaten. Het aandeel van Bekaert was tijdens de afgelopen weken helemaal in elkaar gestort. Woensdag stond er op een bepaald moment een winst van zelfs 10% op de tabellen. De financiële analisten van Bank Degroof, ING en KBC hadden de weerbaarheid van het concern duidelijk onderschat. Ze hadden de omzet op gemiddeld 846 miljoen ingeschat.

De rentabiliteitscijfers worden voorlopig nog niet vrijgegeven. Over de resultaten van het eerste halfjaar wordt pas in juli gecommuniceerd.

Marc BALDUYCK

Foto Mark Dreesen