Milquet: "Iedere politieman moet plaatje met nummer dragen"

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wil dat de politie telkens herkenbaar is aan een nummer, ook als de agenten gemaskerd optreden. Dat zei ze in de Kamer aan Zoé Genot (Ecolo).

jdewit

Momenteel moeten politiemensen in principe een plaatje met hun naam dragen. Maar volgens Zoé Genot (Ecolo) doen ze dat zeker niet altijd of zit dat plaatje verstopt achter kogelvrije vesten en andere kledij. Daardoor kunnen de agenten nooit geïdentificeerd worden als ze - bv. bij betogingen - overdreven geweld hebben gebruikt. Dat mag niet van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omdat de politie zo de facto straffeloos wordt, aldus Genot.

Milquet zei dat in de Senaat een discussie loopt over "anonieme herkenning", waarbij iedere politieman een plaatje met een nummer zou dragen of een nummer op zijn politieband zou hebben als hij in burger optreedt. Milquet zei dat ze voorstander is van zo'n nummer in plaats van de naam, omdat de agenten zo beveiligd worden tegen wraakacties. Uiteraard zal deze regeling niet gelden bij undercoveroperaties.

JDW

Foto Belga