Verhalen laatste getuigen ook te boek

Nu er over de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog een sterke documentaire klaar is, werkt voorzitter Mario Van Essche van het Mechelse 8 Mei Comité ook aan een boek.

Sven Van Haezendonck

Het 8 Mei Comité werkt al jaren samen met getuigen van de Tweede Wereldoorlog zoals politieke gevangenen, overlevenden uit de concentratiekampen en oorlogswezen. "Als ze er straks niet meer zijn, blijft wel hun verhaal bestaan. Dankzij de documentaire die de bekende regisseur Frank Van Passel heeft gemaakt en waarvoor journalist Yves Desmet de interviews heeft afgenomen", zegt secretaris Jef Van Iseghem van het 8 Mei Comité.

Niet toevallig werd de documentaire dinsdag, de dag van de bevrijding in 1945, in primeur voorgesteld in kunstencentrum nOna, waar ook de opnames plaatsvonden. Voorzitter Mario Van Essche bundelt de verhalen in een boek. "Het is onze bedoeling om dat werk samen met de dvd te koop aan te bieden aan maximum 20 of 25 euro. Wij willen het laagdrempelig houden", geeft Van Iseghem aan.

Met de historische documentaire wil het 8 Mei Comité naar de scholen trekken, de film zal ook worden getoond in het nieuwe museum over de Holocaust en mensenrechten, en in het Fort van Breendonk. Mario Van Essche heeft cineast Frank Van Passel dinsdag ook uitgebreid bedankt voor zijn medewerking aan het project (foto).

SVH

Foto Joris Herregods

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio