Cannabisverkoop verschuift naar noorden en de straat door wietpas

Door de invoering van de wietpas op 1 mei hebben steden als Maastricht en Venlo in Nederlands-Limburg te kampen met een toenemende straathandel. Hai Janssen, raadslid van de PvdA in Venlo, spreekt zelfs van "een tsunami van drugsrunners op scootertjes" in zijn stad. Daarnaast trekken veel Belgen dieper Nederland in om toch nog wiet te kunnen kopen.

fvranckx

Burgemeester Onno Hoes stelt wel vast dat het aantal buitenlandse bezoekers duidelijk afneemt in Maastricht. Dat heeft volgens hem een positief effect op de leefbaarheid in zijn stad. “Wel zijn er meer meldingen van illegale handel bij het drugsmeldpunt. Dat leidde tot de aanhouding van een twintigtal straatdealers", aldus Hoes in Het Belang van Limburg.

Volgens hem komt de overlast door de massale sluiting van de coffeeshops, waardoor ook Nederlanders voor gesloten deuren staan als ze drugs willen kopen.

Ondertussen trekken Belgen die geen cannabis meer kunnen kopen in Maastricht verder Nederland in. Zo krijgen de coffeeshops in Nijmegen (Gelderland), waar de wietpas pas vanaf 2013 wordt ingevoerd, sinds 1 mei opvallend meer buitenlanders over de vloer.

KoSn/JBx Foto JG