Ook zuiden wil eens proeven van Heistse Pijl

Op zaterdag 19 mei vindt voor de vierde keer de Heistse Pijl plaats. Deze wielerwedstrijd zal niet ten zuiden van de N10 passeren en dat vinden ze jammer in de deelgemeenten daar. Het parcours is plots voer voor een politieke discussie.

Bert Provoost

Het nieuwe parcours van de Health Mate Heistse Pijl gaat via de Heistse berg richting Hof van Riemen, en via de Lostraat en Herentalsesteenweg richting Wiekevorst, Itegem en Hallaar. "Weer niet langs de zuidelijke deelgemeenten", klaagt gemeenteraadslid Jan Baestaens (ETA). "Voor de eerste editie werd gezegd dat er afwisselend ten noorden en ten zuiden van de N10 gereden zou worden. Dat gebeurt niet. We moeten als gemeente aan de organisatoren vragen om dat na te komen. Veel mensen in het zuiden willen de renners ook eens voor hun huis of handelszaak zien passeren."

"De politie heeft ons afgeraden om frequent de N10 af te sluiten. Er mag iets georganiseerd worden, maar je mag anderen daarbij niet hinderen. Op een gewestweg komt gewoon teveel verkeer. De concrete organisatie is trouwens in privéhanden, wij hebben niets met het parcours te maken", aldus schepen van Sport Nand Blauwens (Open Vld).

Maar dat antwoord volstaat voor Baestaens niet: "Je gaat me niet wijsmaken dat de N10 niet voor enkele uurtjes kan afgesloten worden. Voor de kermis in Berlaar-Heikant sluiten ze die baan een halve week af."

Organisator Jef Van den Bosch wil echter niets uitsluiten en zet de deur op een (kleine) kier. "Wie voorstellen heeft voor een nieuw parcours voor volgend jaar, mag altijd tot bij mij komen. Als we het organisatorisch rond krijgen, is niets uitgesloten. Waarom zouden we niet eens langs Schriek rijden? Ik heb daar niks op tegen. De spoorweg en de drukke N10 zorgen waarschijnlijk wel voor problemen, maar misschien zijn die wel op te lossen. Ik moet wel zeggen dat ik nog nooit een parcoursvoorstel van meneer Baestaens heb gezien. Het is altijd makkelijker om alleen maar kritiek te geven zonder oplossingen aan te reiken", klinkt het vanuit Italië, waar hij als wielermanager de Giro volgt.

Bert Provoost


MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio