"Zelfmoordterrorist" met onderbroekbom was geheim agent

Wat als een belangrijk succes werd voorgesteld door de Amerikaanse inlichtingendiensten in de strijd tegen terrorisme, blijkt niet te zijn wat aanvankelijk werd gedacht. Onlangs onderschepten CIA-agenten in Jemen een zelfmoordterrorist met een onderbroekbom. Nu blijkt dat die man eigenlijk zelf een geheim agent was die voor de VS en Saoedi-Arabië werkte.

fvranckx

Door een nagenoeg niet op te sporen onderbroekbom te laten ontploffen op een vliegtuig richting de Verenigde Staten, wilde de Jemenitische tak van Al Qaeda de verjaardag van de dood van terreurleider Osama bin Laden (2 mei) herdenken. De bom werd onderschept nog voor ze aan de zelfmoordenaar kon worden overhandigd. Het ging over een modernere versie van de onderbroekbom die de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab tijdens kerst 2009 tot ontploffing wilde brengen in een vliegtuig (foto).

Infiltrant

Maar nu melden Amerikaanse media dat de man geen zelfmoordterrorist was maar een geheim agent die werkte voor de VS en Saoedi-Arabië. In opdracht van hun inlichtingendiensten zou de man zijn binnengedrongen bij de terreurgroep Al Qaeda op het Arabische schiereiland.

De man kon uiteindelijk belangrijke informatie verkrijgen over een mogelijke aanslag op een Amerikaans lijnvliegtuig en overhandigde op de luchthaven van Jemen de bom zelf aan de CIA. Ook wist de geheim agent informatie te winnen die leidde tot de dood van Al Qaeda-leider Fahd al-Quso afgelopen zondag.

Noch de CIA noch de Amerikaanse regering wil dat voorlopig bevestigen. Ook de nationaliteit van de geheim agent wordt niet bekendgemaakt.