Al 3000 kippen gered van vol-au-vent

De reddingsoperatie rond de zesduizend leghennen van een Zandhovense kippenboer die zijn zaak stopzet, ontketent een nooit geziene solidariteit onder dierenvrienden.

ikerremans

Zaterdag kunt u tussen 16 en 18u voor de laatste keer kippen tegen 1 euro per stuk ophalen bij een Zandhovense landbouwer die ermee stopt. Het adres is alleen verkrijgbaar via de dierenorganisaties die zich met de actie bezighouden. Zoals de zaken er nu voorstaan, ziet het ernaar uit dat alle zesduizend hennen gered kunnen worden van het slachthuis.

De oproep die dierenarsiel Unco Jerry uit Westerlo vorige week deed, bracht een nooit geziene solidariteit op gang. Zo’n drieduizend van de zesduizend hennen zouden al geadopteerd zijn. “Het is onvoorstelbaar”, vertelt Kristien Helsen van Unco Jerry. “Zelfs de Nederlandse organisatie Red de Legkip spant zich in om deze Zandhovense kippen van de vol-au-vent te redden.”

“We zijn die boer heel dankbaar dat hij dat wil doen, want hij had zijn kippen evengoed aan een opkoper voor soepvlees kunnen doorverkopen”, zegt Helsen. Om hem zoveel mogelijk te ontlasten, zijn er momenteel vier verdeelcentra actief. Zaterdag is er nog wel de laatste ophaaldag in Zandhoven, maar gevreesd wordt dat er heel lange wachtrijen zullen staan.

Maandag kwamen dierenliefhebbers uit Scherpenheuvel, Rijmenam en zelfs Kluisbergen naar Wommelgem om leghennen op te halen. 1 euro is natuurlijk uitzonderlijk weinig voor een kip die goed aan de leg is. Als ze drie eieren legt, heeft ze haar kostprijs al terugverdiend.

KRISTIN MATTHYSSEN Foto Patrick De Roo: Marie-Laure Kerschot van vzw Jodipro ging maandag legkippen ophalen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio