Wonen

Een tuin om lekker lui te genieten

Print

Een tuin om lekker lui te genieten

Af en toe een beetje tuinieren is heerlijk ontspannend, het mag vooral geen bron van stress worden. Tuinieren is leren leven met geduld, met de seizoenen en met het toeval.

Als een plant het niet goed doet in je tuin dan staat hij waarschijnlijk op de verkeerde plek. Hou altijd rekening met de wensen van een plant. Vraagt hij zon of schaduw, vochtige of droge grond? Om precies te weten welke plant op welke plaats het best groeit, lees je de informatie die op de plantenbeschrijving staat nauwkeurig door. Test een aantal planten een jaar uit, kijk welke het het best doen en plant die soorten verder aan.

'Lui' tuinieren houdt in dat je het aantal soorten dat je aanplant, sterk beperkt. Gebruik zoveel mogelijk inheemse bomen en planten. Wilde vaste planten zijn heel makkelijk en ogen heel natuurlijk. Informeer steeds hoe hoog en breed een struik zal worden.

In kleine tuintjes kies je best voor struiken die niet te fors groeien. Snoeien is dikwijls niet echt nodig. Als er toch gesnoeid moet worden, dan is een snoeibeurt kort na de bloei altijd goed. Vergeet ook dat perfecte gazon en vergelijk je tuin niet met een Engelse kasteeltuin. Kleine mislukkingen zijn soms niet te vermijden. Het is normaal dat er al eens een plant doodgaat. Een tuin evolueert permanent en is nooit echt af.

Strijd tegen het onkruid

Veel tuiniers hebben de gewoonte om de grond tussen de planten te harken om hun tuin er verzorgd te laten uitzien. Maar schoffelen en harken zijn enkel nodig in de moestuin. Tussen de planten verstoor je grond best niet, behalve in het begin. Bedek de grond met een beschermende laag of mulchlaag. Dat kan boomschors of verhakseld snoeiafval zijn of plant bodembedekkers tussen de struiken. Zo heb je minder last van onkruid en de grond blijft ook langer vochtig.

Nog veel gemakkelijker is het om een houtstapel achter in de tuin aan te leggen. Je kan het snoeihout tussen palen bewaren, zodat het als een soort schutting dient. Vogels bouwen er graag nesten in en het is ook een geliefde schuilplek voor egeltjes.

Mooi en gemakkelijk

Planten die nooit teleurstellen zijn de klokjesbloem (Campanula), ooievaarsbek (Geranium), vrouwenmantel (Alchemilla), wolfsmelk (Euphorbia), daglelie (Hemerocallis), zonnekruid (Helenium), azalea (Rododendron), zonnehoed (Rudbeckia), Zeeuws knoopje (Astrantia), vlinderstruik (Buddleja), kattenkruid (Nepeta), salie (Salvia), pluimpapaver (Macleaya), alsem (Artemisia), vetkruid (Sedum), steenbreek (Saxifraga), spirea (Astilbe), kaasjeskruid (Malva), vingerhoedskruid (Digitalis). Siergrassen en varens geven nooit problemen, ideale bodembedekkers zijn lievevrouwebedstro (Galium), longkruid (Pulmonaria), maagdenpalm (Vinca), zenegroen (Ajuga) en Waldsteinia.

Lees ook:
Tuiniersters: dit moet je doen tijdens de zomermaanden
Deze tuintrends zijn out
Dit is trendy in tuinland

Metro / Photo News

NIET TE MISSEN