1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vluggertjes in de keuken

Lien Willaert is stilaan op een punt gekomen dat ze niet langer wordt aangesproken als 'de vrouw van Jan Verheyen', maar wel als 'de vrouw van de succesvolle kookboeken'. En terecht: ook haar nieuwe kookboek is een schot in de roos.

wverhaert

Na Willaerts drie eerste bestsellers (onder meer 'Mijn man is op dieet... maar hij weet het niet') staat het in de sterren geschreven dat kookboek nummer vier, 'Vluggertjes in de keuken', een even groot succes wordt. Het begint al bij de vormgeving en het artwork. Zelden hebben we zo'n mooi kookboek gezien, waarbij zoveel aandacht is besteed aan de fotografie en, godbetert, de kostuums. Want ja, Willaert draaft om de haverklap op in een andere retro-outfit, de ene nog mooier dan de andere. Het oog wil ook wat, ook - en zeker - in kookboeken.

Maar over naar de gerechten zelf - toch nog altijd het belangrijkste ingrediënt van een kookboek. En die stellen evenmin teleur. Willaert presenteert originele, niet te alledaagse gerechten die toch vrij makkelijk te bereiden zijn. Zoals de frittata van asperges en verse kruiden, gerookte paling met bietenchips of kwartel met gestoofde (aard)appel. Er is ook plaats voor zoete zondes, zoals bijvoorbeeld balsamico-aardbeien met ricottacrème, maar altijd worden de calorieën in het oog gehouden.

Het opzet van het boek is: gerechten die vlug te bereiden zijn. De kooktijd is soms iets te optimistisch voorgesteld, maar in het voorwoord is Willaert gelukkig wel ontwapenend eerlijk: "Om snel te scoren, gebruik ik schaamteloos alle hulpmiddelen waarop eigenlijk een taboe rust: van voorgesneden groente tot kruidenmengelingen, van kant-en-klaarsausen tot krokantjes in een zakje... Als het resultaat maar lekker is en als ze maar veel voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevatten met zo weinig mogelijk calorieën. Het is leuk wanneer je gasten denken dat je uren in de keuken doorbracht terwijl je menu eigenlijk supersnel klaar was." Meer hebben wij daar niet aan toe te voegen.

Lien Willaert, Vluggertjes in de keuken, Stichting Kunstboek, 160 p., 19,90 euro

Lees ook: Jan Verheyen: "Elke kamer in huis moet ingewijd worden" Lien Willaert kookt voor Oil&Vinegar "Een vluggertje kan eens deugd doen"

GDB / Metro / Photo News

MEER OVER Eten & Drinken